пятница, 22 июня 2012 г.

Панно


Панно



Панно (у перекладі з французької мови означає «шматок тканини») являє собою яскравий твір, що носить декоративний характер. Панно, як правило, призначається для оформлення будь-яких ділянок стелі (плафон) або стіни (настінне панно). Для цієї мети служить і панно у вигляді барельєфа, керамічної, різьбленої або ліпної композиції.

Панно з мозаїки являє собою вишукану прикрасу інтер’єру, при створенні якого використовуються натуральні матеріали. Подібне панно використовують для створення орнаменту на стіні або підлогового малюнка в будь-якому приміщенні. Перші зразки панно володіли нехитрим візерунком. Таким декоративним елементом прикрашали внутрішні дворики. Трохи пізніше його стали використовувати при оформленні храмів і палаців, застосовуючи при цьому матеріал з граніту, мармуру, напівдорогоцінного і дорогоцінного каміння.

На сьогоднішній день, завдяки тому, що художня мозаїка стала не тільки вишуканим, але і модним витвором мистецтва, панно з каменю завойовує все більшу популярність як предмет обстановки котеджів і будинків. Найбільш часто при виготовленні кам’яних панно використовують керамограніт, граніт і мармур.

Мармур мозаїчний є елітою художньої мозаїки. Мармурові мозаїчні панно, картини і килими створюються штучно і вони, органічні розчинники протягом багатьох років є справжньою прикрасою будинку і предметом гордості господарів. Завдяки відносній прозорості мармуру, при виготовленні виробів із мармуру, створюється найтонша гра світла з тінню. Кам’яне мозаїчне панно дуже довговічне, вони не обсипаються і не вицвітають.

Мозаїчне панно з натурального каменю виготовляється в майстерні художника-оформлювача, підсумок роботи прикріплений до скловолокнистої сітки. Найбільш складною є флорентійська мозаїка. Саме у Флоренції вперше почали застосовувати натуральні камені для виготовлення високохудожніх творів.

В основі флорентійської мозаїки лежить створення зображень за допомогою поєднання різних каменів, які розташовуються в одній площині, не маючи при цьому швів. Ідеальний малюнок виходить завдяки талановитому поєднанню форм, відтінків і кольорів каменів. При створенні такої мозаїки враховують абсолютно всі можливості кожного натурального каменю, отримуючи при цьому зображення без застосування будь-яких додаткових матеріалів.

Існує два основні методи створення мозаїчного панно. Перший метод передбачає виготовлення мозаїки за допомогою краска хамерайт безпосередньо на підлозі (стелі, стіни). Саме таким чином виготовляли перші зразки мозаїчних картин.

В основі другого методу лежить принцип пазлів. При цьому панно збирають на кальці, розташовуя всі деталі лицьовою стороною вниз. Після складання деталі скріплюють. Готове панно шліфують, обробляють, доводячи до досконалості. Використовуючи спеціальні методи шліфування, флорентійська мозаїка та декоративні штукатурки стає більше схожа на гобелен, ніж на виріб з каменю. При використанні другого методу сучасні виробники художньої мозаїки можуть постачати замовникам створені роботи вже в готовому, ідеально обробленому вигляді. На сьогоднішній день панно, створені справжніми майстрами, які володіють крім естетичного смаку і талантом, цінуються дуже високо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий